Modemakt - 300 år av kläder

Nordiska Museet har sedan Februari i år en utställning om mode under de tre senaste århundradena. Namnet på denna utställning är Modemakt - 300 år av kläder och Nordiska beskriver den såhär:

"I Nordiska museets utställning Modemakt möter besökaren dräktfigurer från tre årtionden, 1780-, 1860- och 1960-talen. Det var tider då ekonomi, idéströmningar och teknisk utveckling särskilt starkt påverkade modet och därmed hur folk klädde sig. Vem som burit plaggen har fallit i glömska – förutom vissa kända personer vars kläder finns bevarade hos Nordiska museet. August Strindbergs rökrock, modejournalisten Ingrid Schrewelius Courrègestövlar från 1960-talet, en stilig 1700-talsdräkt som tillhört ”potatisupptäckaren” Jonas Alströmer och Sighsten Herrgårds egen unisexoverall från 1960." Jag hoppas på att hinna besöka museet innan utställningen avslutas. Modemakt har en egen hemsida med information om utställningen och lite annat, där finns även en databas där du kan se bilder på alla de objekt som finns på Nordiskas modeutställning. Det är ett väldigt intressant tema, jag skrev en del om påverkan på modet under slutet av 1700-talet i min c-uppsats och låter ett citat därifrån avsluta detta inlägg:


Att omge sig av flärd och lyx var ett sätt att uttrycka sin maktposition gentemot de övriga stånden, men även gentemot fattigare adelsmän och lågadeln. Representationen av sitt stånd gjorde man därmed genom sina kläder, som var dyra och utsmyckade. Adelspersonen skulle anpassa sina utgifter till sin sociala ställning snarare än sin inkomst. Det handlade alltså om ett förkroppsligande av sin ståndstillhörighet. Därmed var det även inom den egna kulturen som detta var viktigt, man skulle se till att också andra adelsmän höll sig till detta. För att kunna visa sig i den bättre societeten var det oundvikligt att gå klädd i dyra kläder av senaste mode. De adelsmän som inte höll sig till idealen blev mötta med förakt. Ett vanligt tillmäle var att man betedde sig, eller klädde sig som, en bonde.


   Skokloster

Fick frågan om jag varit vid Skokloster slott och det har jag ju! Anledningen att jag inte skrivit om det är främst för att det inte blev några bilder då det var någon bilmässa och bilar i vägen ;-)

Skokloster ligger på en halvö i Mälaren mellan Stockholm, Uppsala och Enköping. Slottet har stått nästan orört i 350 år. Det är det största privata palats som någonsin byggts i Sverige och det var Carl Gustaf Wrangel som under mitten av 1600-talet lade grunden till Skokloster, hans tanke var att det skulle bli en representationsbostad av europeiskt snitt. Konst, diverse föremål, böcker och inredning skulle komma från platser utanför den Europeiska kontinenten. Namnet har slottet fått från att det tidigare legat ett cistercienskloster på platsen.

Skokloster är förutom ett väldigt vackert och spännande slott även en mysig plats att åka på utflykt till även om man inte vill gå på rundtur. Slottscafét har en hel del gott och det finns mycket plats ute för att ha picnic.Skokloster enligt Suecia antiqua et hodierna

   Arkeologiska upptäckter i Sverige

Som den bibliofil jag är kunde jag inte motstå att införskaffa den nyutkomna boken Arkeologiska upptäckter i Sverige av Anna Lihammer. Boken är framtagen i samarbete med Historiska Museet. Boken innehåller förutom intressant läsning många vackra bilder. Sveriges historia är allt annat än tråkig!

   - Ny design - new design -

Jag kände att bloggen behövde en nystart och har därför gjort om designen helt. Perfekt inledning för vårens alla historiska utflykter och inlägg som förhoppningsvis börjar redan nu i helgen.


Make over! I thought this blog needed a fresh start since it's spring. I hope you like the new design!

   von Fersen inspirerar

Historiska kläder, främst från 1700-talet, har alltid inspirerat mig. Jag har ju en livslång kärlek till militära plagg och älskar trenden som är just nu eftersom det är så lätt att få tag på fina militärinspirerade plagg. Då jag såg filmen Marie Antoinette för 100:e gången upptäckte jag von Fersens snygga väst. Hittade två liknande plagg från Toki and Nabi som jag gärna skulle klä mig i.

RSS 2.0